top of page

 EVANGELISCHE
 KERK AALST

 HET KRUISPUNT 

Nieuws van Louis en Anne-MarieBeste lezers,

Wegens familiale omstandigheden ben ik einde juli voor 3 weken afgereisd naar België. Louis heeft de rest van het HOUTPROJECT verder uitgevoerd. Vorige bedelingen gebeurden net voor de winterperiode. Naargelang de weersomstandigheden hadden we vaak te kampen met gladde, besneeuwde en modderige wegen. Het winterhout werd uitgevoerd vanuit onze stapelplaats naar de voor de armste Roma gezinnen, telkens een afstand van 35-50 km naargelang de bestemming. Dit jaar opteren we om telkens een aanhanger met 1,5 meter hout in de zomerperiode te schenken om het transportrisico te beperken. Vanuit één lokale plaats worden paletten hout afgeladen in de aanhanger om te leveren aan de minderbedeelden van de stad. Doordat de nood nog steeds groter is dan de middelen zijn we genoodzaakt ons te houden aan een criteria, nl. weduwen, alleenstaande moeders, oude-zieke mensen zonder enige hulp van familie of andere organisaties.


De samenkomst ruimte van de Roma kerk die wij op zondag bezoeken is nog steeds een grote oude circustent in zeer slechte staat. Er zijn gewoon niet genoeg inkomsten, ook niet om te renoveren of een solide gebouw neer te zetten. Dit jaar hebben wij, met grote dankbaarheid vanuit het bestuur, ook hout geschonken om tijdens de barre wintermaanden de tent te kunnen verwarmen.

Er waren wel enige perikelen met de leveringen. Met de houthandelaar werd een goede prijs/kwaliteit en leveringstijd overeengekomen. Telkens zou een grote truck 12 paletten gekapt hout brengen voor een totale hoeveelheid van 100 m³. De bedoeling was dat het project ongeveer 2 weken zou duren en beëindigd zijn vóór mijn afreis naar België.Helaas liep het anders. Een maand later was het nog niet afgerond omdat de leveringen niet volgden volgens afspraak. Telkens moest Louis zich reorganiseren en was er geen fatsoenlijke uitleg voor het uitstel. Daarom besloten we om terug op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als in dezelfde buurt niet alle mensen hout krijgen die op de lijst staan van begunstigden komt er onvrede en gemopper naar ons toe en de lokale organisatie Rosa. In Servië neemt men beloften niet zo nauw en de mensen vrezen dan dat er geen hout komt voor hen.


Bij de stapelplaats voor het humanitaire werk hebben we een afdak gemaakt waar een reserve van hout nog kan drogen voor sommige families die in de strenge wintermaanden een te kort zouden hebben.
Dankbaar:

- Dankbaar voor de gemeenten welke met de Tearfund-zondag aandacht aan ons project “huizenbouw” besteed hebben. Het eerste huis is volledig afgewerkt, het vervallen lemen huisje is ondertussen afgebroken. Dit is een geslaagd project waar we mits alle steun van onze achterban met blijdschap mogen op terug blikken. Alle eer aan God!

- Dankzij jullie financiële giften was het mogelijk om het houtproject vroeger te starten dit jaar!

Alle steun is en blijft warm aanbevolen om deze kwetsbare minderheidsgroep te blijven helpen in eigen land.Steun en gebed nodig:

- Mogen wij jullie vragen om de lieve mensen B. en S. (zie 2e deel nieuwsbrief) op te nemen in gebed zodat we snel voor hen iets kunnen ondernemen.

- Er staan nog mensen op de lijst van huizenbouw. We hebben steeds veel wijsheid nodig om jullie giften zo goed en efficiënt mogelijk te besteden.

Zo willen we graag een ruimte voorzien voor een keuken en badkamertje voor een weesgezin van 4 kinderen. Volgens de beschikbare middelen zouden we ook een extra slaapkamer bijbouwen. Hun moeder en vader stierven niet lang geleden op zes maanden tijd. Mama is thuis gestorven op 36-jarige leeftijd aan darmkanker. De oudste van het gezin is een jongeman van 22 en is aangesteld als voogd van zijn 3 jongere zussen van 18, 13 en 9 jaar. In de zomermaanden zijn ze samen naar de hoofdstad Belgrado getrokken voor seizoenarbeid. Het gezin heeft een heel laag inkomen van de sociale dienst en moet het verder zien te redden met nog 2 schoolgaande kinderen!

Voor het gezin I. dat nog steeds in de kelder woont, is het plan dat we materiaal aanleveren zodat een ondernemer de ruwbouw van een eenvoudig huis kan realiseren. Naargelang het budget zullen er 2 kamers volledig afgewerkt worden met daarin een keuken/zit/slaapkamer en badkamer. We hopen dit klaar te krijgen vóór de volgende winter.

--------------------------------------------------------------

Onze blijvende dank gaat naar al onze donateurs, lieve groeten van ons beiden, Gods zegen!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Update Roma help Serbia

Via onze Facebookpagina Roma Help Serbia deden we in juli een dringende oproep voor een bejaard koppel in nood. Wonende op een 1e verdiep lijdt B. aan zware diabetes. Zijn linkerbeen is tot onder de k

Comments


Elke zondag, samenkomst om 10u.

Klik hier voor de livestream

bottom of page