top of page

 EVANGELISCHE
 KERK AALST

 HET KRUISPUNT 

Nieuwsbrief Louis & Anne-Marie

Lieve lezers,

Zoals naar gewoonte verblijven we bij het schrijven van de nieuwsbrief in het najaar in België. In deze periode werden we uitgenodigd om een presentatie te geven in het gebedshuis SofaenZo te Eksel, op een huiskring te Brakel en in verschillende Vlaamse kerken. Tijdens onze aanwezigheid op de Tearfund stand bij de Ontmoetingsdagen van de VEG en de VVP zagen we vele bekende gezichten terug en was er gelegenheid om nieuwe contacten te leggen. Vele mensen waren enorm onder de indruk van de impact van armoede en onze bediening in het zuiden van Servië onder Roma.

Verhaal van Irina en Novica

In onze dagelijkse omgang worden we zo vaak geconfronteerd met situaties van ingewikkelde en soms zo uitzichtloze leefwereld van Roma. Zo willen we jullie even meenemen in het verhaal van een hele arme Roma familie. Vader Novica zat al een hele tijd in de gevangenis en is daar op 45e jarige leeftijd overleden aan kanker. Zes maanden later kreeg zijn weduwe Irina de verschrikkelijke diagnose van zware darmkanker met uitzaaiingen. Omwille van fincanciele redenen had zij te lang gewacht om op consultatie te gaan.

Irina werd een paar keer opgenomen en kreeg verschillende keren een chemokuur. Toen deze behandeling niet aanslaagde werd ze na maanden van pijn en ziekte voor de zoveelste maal van het ziekenhuis naar huis gestuurd. Ze konden niets meer doen voor haar. Met een dosis zware pijnstillers waaronder morfine bracht ze haar laatste weken door bij haar gezin. Irina stierf aan darmkanker in april van dit jaar, amper 38 jaar.

De oudste zoon (22), werd uit de gevangenis ontslagen in de periode dat zijn moeder zwaar ziek was.

Na het overlijden van zijn beide ouders werd hij verantwoordelijke van het gezin en tevens voogd van zijn 2 jongere zusjes. Het oudste meisje (18) werd uitgehuwelijkt toen ze amper 13 jaar oud was. Onmiddellijk werd ze zwanger en kreeg een zoontje. Door een ongelukkig toeval is het kindje gestorven. Na dit incident werd ze door haar man verstoten en terug naar huis gestuurd. Zij speelt voortaan moedertje voor het hele gezin.

D. en S. werken heel hard tijdens de plukperiode en reizen soms honderden kilometers om iets te verdienen. En dat is nodig. Na het overlijden van beide ouders was er geen nalatenschap. Zolang de formaliteiten niet in orde waren, konden ze geen aanspraak maken op hulp van het Sociaal Centrum. Ze kregen ondertussen 50€/maand voor het ganze gezin toegewezen. Hun zus van 14 zorgt voor het zusje van 9 als de oudere broer en zus werken. Zij kookt, poets en wast kleding met de handen.

Een hoop ellende en verdriet waarmee deze 4 kinderen dagelijks proberen mee om te gaan, heeft ons bewogen om iets te gaan ondernemen. Samen leven ze in twee kamers waarin juist een kachel en 2 slaapzetels staan, verder staat alles leeg, ook de enige kast. Er is geen stromend water, geen wc, gewoon niets. Bij onze bezoeken geven we meestal een voedselpakket en proberen we hen zoveel mogelijk te bemoedigen. Graag zouden we willen bijdragen om wat meer comfort te bieden door een kleine keuken en badkamer bij te bouwen.

Winterhulp

De meeste arme Roma werken als seizoenarbeider. Ze verdienen als fruitplukkers en arbeiders op het veld. De opbrengst dient om de winterperiode door te komen en te voorzien in aankoop van hout en voedsel. De houtsector heeft afgelopen maanden een felle prijsstijging gekend door de toenemende export. De lokale munt de dinar kende inmiddels een devaluatie die leidt naar toenemende voedselprijzen. De reserve die opgebouwd werd gedurende de zomermaanden blijkt niet meer voldoende te zijn om de strengste wintermaanden van januari tot maart door te komen.

Met de komende winter in het vooruitzicht en de feestdagen zou het fijn zijn dat ook onze mensen gezellig samen rond de tafel kunnen gaan in een warme kamer. Vooral voor de vele gezinnen waarvoor het een dagelijkse strijd is om voedsel op tafel te zetten voor hun kinderen en voor andere gezinsleden. Speciaal voor de meest kwetsbare gezinnen, alleenstaande moeders, weduwen en oudere mensen, waarvoor wij ons inzetten hebben we jullie steun hard nodig. Wilt u daarom een gezin in nood helpen?

Gebedspunten:

- Het project eerste “huisje voor Roma” in het kader van de Tearfund zondag, is mede dankzij de financiële steun van trouwe sponsors, met succes voltooid! Het gezin van Viktorija en Redzep is zeer dankbaar en enthousiast over deze donatie. Als trotse eigenaars van hun nieuwe woonst zijn ze enorm gedreven om alles met respect te onderhouden en durven ze te dromen van een betere toekomst.

- We mochten 120m3 winterhout aan de meest noodlijdende gezinnen uitdelen. Bij de stapelplaats van het humanitaire werk werd er tevens een droogruimte gemaakt voor reservehout om enkele families extra mee te ondersteunen in de barre wintermaanden.

- Gebed ivm. de oproep voor winterhulp Servië!!!

- Graag uw ondersteuning voor het gezin van 4 wezen zodat we iets voor hen kunnen betekenen.


Louis & Ann-Marie

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Update Roma help Serbia

Via onze Facebookpagina Roma Help Serbia deden we in juli een dringende oproep voor een bejaard koppel in nood. Wonende op een 1e verdiep lijdt B. aan zware diabetes. Zijn linkerbeen is tot onder de k

Comentários


Elke zondag, samenkomst om 10u.

Klik hier voor de livestream

bottom of page